Burn out herstel

Van een burn out herstellen, vraagt een verandering in het denken van de patiënt. Wie een burn out heeft ziet het leven zwart in. Alles is negatief en eventuele leuke of mooie dingen worden niet meer herkend. Om herstel te bekomen, is het belangrijk dat deze houding wijzigt. Dit kan men doen door bij elke negatief gedachte stil te staan en ze om te bouwen tot een positieve gedachten. Vaak is hier in een eerste fase wat hulp bij nodig. Eens iemand in een stroom van negatieve gevoelens terecht gekomen is, is het bijna niet haalbaar om nog iets positiefs te zien. Maar het omgekeerde is ook waar. Eens de patiënt er in geslaagd is om zijn gedachten om te buigen, zal hij bijna automatisch enkel nog de positieve dingen opmerken. Belangrijk is om op dat ogenblik niet aan zichzelf voorbij te lopen.

Kleine stapjes

Herstellen van een burn out gebeurt in kleine stapjes. Langzaam aan worden terug activiteiten opgepikt en energie gegeven aan dagdagelijkse taken. In één keer zichzelf voorbij lopen, zal er enkel toe leiden dat men in een mum van tijd hervallen is. Wanneer dit echter rustig gebeurt, is de kans op een volledig herstel erg groot. Het is essentieel om in een eerste fase enkel die taken op te nemen die noodzakelijk zijn. Dit zijn niet altijd de leukste zaken, maar ze geven het gevoel zijn of haar leven terug op orde te krijgen. Wie zorgt dat wat moet gebeuren ook gebeurt, heeft sneller het gevoel goed georganiseerd te zijn. Bovendien wordt ook rust gecreëerd. Zaken die mogen gebeuren komen in een tweede fase aan bod.

Delegeren en weigeren

Gezien een burn out het gevolg is van een periode van extreme stress of activiteit is het nodig dat de patiënt zijn leven anders gaat inrichten. Taken weigeren of naar andere delegeren is hier een belangrijke factor bij. Veel mensen krijgen een burn out omdat ze het moeilijk hebben om dingen los te laten. Bijgevolg slepen zij hun stress dag en nacht mee tot zij hier een onder doorgaan. Wanneer zij echter kunnen loslaten en taken verdelen, verdwijnen de klachten zeer snel en volledig.

Burn out herstel
5 (100%) 1 Stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *