Depressie

Hoewel mensen het woord depressie snel in de mond nemen, is er in de meeste gevallen niet meer aan de hand dan een korte periode van neerslachtigheid of somberheid. Zo lang iemand zich bewust is van wat hem depressief maakt en wat niet, is er meestal geen sprake van een echte, medische depressie. Is men echter gedurende lange periode neerslachtig en bijna apathisch tegenover een heleboel zaken waar men vroeger vrolijk van werd, dan heeft men wellicht te kampen met een echte depressie.

De kenmerken van een depressie

Bij een depressie is iemand langdurig somber, lusteloos, futloos en deels apathisch. Wat men eens leuk en motiverend vond, is nu geheel onbelangrijk en irrelevant geworden. Men staat bijna apathisch tegenover zijn omgeving en wil niets liever dan gewoon een hele dag in bed liggen en niets doen. Bij een zware depressie kunnen ook gedachten over zelfdoding de kop opsteken omdat men zich niet kan voorstellen ooit nog gelukkig te zijn of plezier te vinden in dingen. Een depressie is vaak het gevolg van een lange periode van stress of een uitzichtloze situatie. Meestal komt een depressie niet van de ene dag op de andere, maar sluipt ze langzaam in iemands leven binnen. In het begin wordt men snel vermoeid, heeft men steeds minder zin om zaken te ondernemen en raakt men sneller uit humeur. Na een tijdje is elke inspanning te veel en is men gedurig slecht gehumeurd.

Een depressie vanuit medisch oogpunt

Dat een depressie enkel in tussen de twee oren zou zitten, is een verkeerde opvatting. Bij een depressie vindt er een verandering plaats in de stofwisseling van een persoon. Zo zal iemand met een depressie minder serotonine aanmaken, een stof die onder meer ons humeur bepaald. Ook de productie van noradrenaline daalt waardoor men minder dynamisch is. Het gebrek aan dopamine maakt het onmogelijk om nog genot en blijdschap te ervaren. Doordat de aanmaak van deze stoffen bij een depressie wordt verstoord, raken lichaam en geest uit balans. Een behandeling echter bestaat nooit enkel uit het behandelen van de medische kant van de depressie gezien ze altijd ontstaan vanuit onze hersenen.

Depressie
5 (100%) 1 Stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *