Stress

Stress is een gemoedstoestand die uit twee factoren bestaat. Enerzijds is er de stressor of oorzaak van de stress en anderzijds de stressrespons of reactie of deze stressor. Stress is het hele proces dat gepaard gaat met deze twee factoren. Hoewel stress vaak een negatieve bijklank heeft, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Er kan ook sprake zijn van positieve stress zoals vlak voor een wedstrijd of bij een belangrijke taak. Sommige mensen presteren zelfs veel beter wanneer ze onder lichte druk of stress staan. Stress is het beste te omschrijven als een soort spanning die zich opbouwt in het hele lichaam. Wanneer stress te lang blijft aanhouden echter, kan dit nadelige gevolgen hebben voor het lichaam. In dat geval spreken we van een negatieve stress.

Negatieve stress voorkomen

Negatieve stress is vaak het gevolg van een vervelende situatie die een bepaalde angst of aversie oproept. Bij een scheiding bijvoorbeeld kan de angst voor het onbekende, het alleen vallen of een onzekere toekomst heel wat stress met zich meebrengen. Ook een nieuwe job, verhuis of iedere mogelijke veranderingen kan voor stress zorgen. Enerzijds kan stress dus vermeden worden door deze situaties te vermijden, maar dat is niet altijd mogelijk. Wat vaak wel haalbaar is, is het leren omgaan met deze situaties. Er zijn diverse therapie├źn die aanleren hoe met verandering of angst omgegaan kan worden met als doel stress te vermijden. Door dingen in de juiste context te plaatsen en negatieve zaken om te denken naar positieve zaken, zal heel wat negatieve spanning wegvallen en kan men de zaken rustig aanpakken zonder overmatige stress.

En wat met positieve stress

Positieve stress echter dient niet vermeden te worden, wel integendeel. Positieve stress kan zorgen voor een verhoogde productiviteit, meer creativiteit, dynamisme en betere prestaties. Positieve stress is een aangename spanning die ervoor zorgt dat men als persoon gedreven en enthousiast is. Deze stress houdt meestal niet lang aan en is bijgevolg niet schadelijk voor ons lichaam. Positieve stress verdwijnt zodra de oorsprong van de spanning weggenomen is. Wanneer een zanger bijvoorbeeld moet optreden, kan hij positieve stress ervaren tot het optreden achter de rug is. Eens dat gebeurt is, valt alle stress weg.

Stress
5 (100%) 1 Stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *