Vermoeidheid

Iedereen kent wel eens een moment van vermoeidheid. Meestal is dit het gevolg van een slaaptekort. Wanneer we bijvoorbeeld te laat op stap zijn geweest en de dag erop vroeg uit bed moeten of een drukke dag voor de boeg hebben. Wanneer we dan een paar uren extra slapen in de daaropvolgende nacht of nachten is de vermoeidheid al snel vergeten. Soms is er echter meer aan de hand dan enkel een tijdelijk gebrek aan slaap. Verschillende stoornissen kunnen aan de basis liggen van vermoeidheid.

Voeding en vermoeidheid

Een tekort aan voedingsstoffen kan tot vermoeidheid leiden, maar ook de inname van de verkeerde voedingsstoffen. Mensen die zeer onregelmatig eten of niet genoeg diversiteit in hun maaltijd aanbrengen kunnen een gebrek krijgen aan bepaalde stoffen en daardoor een vermoeid gevoel krijgen. Veel voorkomend zijn een tekort aan ijzer of magnesium.

IJzertekort door bloedarmoede

In dezelfde lijn ligt een ijzertekort door bloedarmoede. Dit komt vooral voor bij vrouwen tijdens hun menstruatie. Door het bloedverlies daalt het ijzergehalte in hun lichaam en wanneer dit op een laag pitje komt te staan, steekt vermoeidheid de kop op. Een mogelijke oplossing is het tijdelijk innemen van voedingssupplementen in de vorm van tabletten.

Last van een slaapapneu

Bij een slaapapneu gaat iemand ervan uit voldoende slaap te krijgen wanneer dit eigenlijk niet het geval is. Een slaapapneu is een aandoening waarbij men gedurende zijn slaap heel even stopt met ademen. Hierdoor wordt men wakker en is de slaap verstoord. De meeste mensen met een slaapapneu herinneren zich ’s morgens echter niet dat zij tijdens de nacht wakker zijn geweest.

Een overdosis cafeïne

Iedereen weet dat de inname van cafeïne een verhoogde activiteit en alertheid tot gevolg heeft. Wordt er echter teveel cafeïne opgenomen dan volgt hier vermoeidheid op. De reden hiervoor is een stijgende bloeddruk of hartslag veroorzaakt door de cafeïne.

Te weinig water

Het is extreem belangrijk om voldoende te drinken gedurende de dag. Ongeacht de activiteiten die men uitoefent, heeft iedereen een bepaalde hoeveelheid vocht nodig per dag. Wanneer men te weinig water drinkt, kan dehydratatie ontstaan wat eveneens tot vermoeidheid zal leiden. Wie zware fysieke inspanningen levert, moet hier zeker alert voor zijn.

Ontsteking van de blaas

Bij een blaasontsteking is vermoeidheid vaak het enige duidelijke symptoom dat vastgesteld kan worden zonder verder onderzoek. Wie dus gedurende langere tijd te kampen krijgt met een zware moeheid, kan overwegen om zijn urine te laten onderzoeken.

Depressief?

Ook mensen met een depressie zijn vaak lusteloos en vermoeid. In dit geval is er wel meer sprake van een algemeen gevoel van lusteloosheid en niet enkel een fysieke vermoeidheid.

CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom

Blijft men meer dan zes maanden kampen met grote vermoeidheid, dan is het aan te raden zich te laten onderzoeken voor CVZ. Deze aandoening kan zeer lang aanslepen en heeft als enige duidelijke kenmerk een extreme vermoeidheid. Bloedtesten kunnen uitwijzen of de patiënt effectief CVS heeft of niet.

Vermoeidheid
Beoordeel deze pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *