Wat is een burn out

Een burn out is een psychologisch syndroom dat zich laat kenmerken door een gevoel van uitputting op de werkvloer. Zaken zoals extreme vermoeidheid, apathie ten opzichte van de werkgever en collega’s en een verminderde prestatie zijn de meest opvallende symptomen. Wie met een burn out te maken krijgt, zal in de meeste gevallen een tijdje werk onbekwaam blijven. Om te herstellen is echter meer nodig dan enkel een periode van rust. Een goede psychologische begeleiding en enkele veranderingen in de manier van denken zijn zeker geen overbodige luxe. Ook een verandering van werkregime of takenpakket kan ervoor zorgen dat een burn out genezen kan worden.

Emotioneel uitgeput

Wie een burn out heeft, voelt zich emotioneel uitgeput. Het liefst van al wil de patiënt een hele dag in bed blijven liggen om zijn moeheid weg te slapen. Toch is er een groot verschil tussen een depressie en een burn out. Waar een depressie een algemeen gevoel van lusteloosheid geeft, is dit bij een burn out louter gerelateerd aan het werk en de werkomgeving. Iemand met een burn out zal minder goed presteren op het werk dan voorheen het geval was. Er zal een duidelijke apathie optreden ten opzichte van de omgeving. En het idee te moeten gaan werken geeft de patiënt een gevoel van totale lusteloosheid en vermoeidheid. Een burn out wordt ook veroorzaakt door de werkomgeving, al kan dit in combinatie met de persoonlijke levenssfeer zijn.

Wie krijgt een burn out?

Er is geen gedefinieerd type mens dat sneller een burn out krijgt dan anderen. Een burn out kan iedereen overkomen. Natuurlijk is het wel zo dat mensen die stressgevoelig zijn sneller een burn out zullen krijgen dan mensen die goed met stress kunnen omgaan. Indien de periode van stress echter blijft aanslepen, is iedereen vatbaar voor een burn out. Wie weet dat stress een probleem kan vormen, doet er goed aan om hier alert voor te blijven. Zo kan men de burn out vaak een stapje voor zijn en blijven. Een korte periode van rust of een andere visie op de dingen zijn meestal voldoende om de burn out volledig tegen te gaan.

Wat is een burn out
5 (100%) 1 Stemmen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *